Výukové materiály
-
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Doc. RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2022 Popis Ateroskleróza je závažné cévní onemocnění, jehož mechanismus vzniku je předmětem vědeckého zájmu. Ukazuje se, že jeho vznik možná ani tolik nezapříčiňuje vysoká hladina cholesterolu ale spíše nevhodné složení lipidů v potravě. -
Autor Milada Roštejnská Školitel Doc. RNDr. Helena Klímová, CSc. Rok vzniku 2007 Popis PowerPoint (Biochemická témata) -
Autor Milada Roštejnská Školitel Doc. RNDr. Helena Klímová, CSc. Rok vzniku 2007 Popis Flashová hra -
Autor Milada Roštejnská (Teplá) Školitel Doc. RNDr. Helena Klímová, CSc. Rok vzniku 2009 Popis -
Autor Školitel Rok vzniku 2004 Popis Biochemický test - trávení. -
Autor Diana Mezuliáníková Školitel RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2018 Popis Práce obsahuje pracovní listy pro výuku tématu - historie sportovní výživy, fyziologie sportu, povolené a nepovolené podpůrné prostředky ve sportu. -
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Doc. RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2022 Popis Cholesterol není strašák, ale důležitý steroidní lipid nezbytný pro lidské zdraví. -
Autor RNDr. Milada Teplá, Ph.D., Doc. RNDr. Helena Klímová, CSc. Školitel Rok vzniku Popis Soubor obsahuje testové úlohy pro procvičování učiva o trávení. -
Autor RNDr. Milada Teplá, Ph.D., Doc. RNDr. Helena Klímová, CSc. Školitel Rok vzniku Popis Soubor obsahuje testové úlohy pro procvičování učiva o metabolismu. -
Autor Jan Břížďala (video) a Ondřej Říha (audio) Školitel RNDr. Petr Šmejkal, Ph.D. Rok vzniku 2012 Popis -
Autor Mgr. Jaroslav Stránský Školitel Rok vzniku 2023 Popis Materiál slouží jako podpora při výuce tématu isoprenoidy a steroidy. Obsahuje strukturní vzorce významných zástupců i otázky na procvičování tématu. -
Autor Kostelanská Školitel Rok vzniku 2012 Popis Pokus demonstrující princip čištění mýdlem. -
Autor Kostelanská Školitel Rok vzniku 2012 Popis Návod na přípravu tekutého mýdla. -
Autor Jiří Ševčík, Jiří Malina Školitel Rok vzniku 2004 Popis Prezentace je vhodná pro názornou výuku tématu lipidy. -
Autor Horská Školitel Rok vzniku 2012 Popis Doplňovací text k procvičování učiva o lipidech. -
Autor Jan Tržil Školitel Rok vzniku 2006 Popis Laboratorní práce na téma lipidy. Obsahuje zadání i metodické pokyny pro učitele. -
Autor RNDr. Petr Jeřábek, Ph.D. Školitel Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. Rok vzniku 2021 Popis Video ukazuje spontánní vznik fosfolipidové dvojvrstvy (membrány) ve vodě simulovaný pomocí molekulové dynamiky. Na začátku je v systému smíchaná voda, ionty, rozptýlené molekuly fosfolipidů a krátký hydrofobní peptid ve formě krátkého alfa-helixu. Během simulace, která trvala asi 100 ns se membrána sama složí peptid se do ní zanoří svou bílou (hydrofobní částí). Simulace běží při teplotě 37 °C takže membrána je v tekutém stavu a peptid jakož i jednotlivé fosfolipidy v ní volně plavou. -
Autor Bc. Jaroslav Stránský Školitel Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. Rok vzniku 2021 Popis Komplexní distanční materiál připravený pro výuku tématu Lipidy má 10 stran a je určen pro off-line distanční výuku cca 1 VH. Součástí je také vysvětlení mechanismu účinku léčiva – kyseliny acetylsalicylové – při blokaci tvorby prostaglandinů. -
Autor Hana Josífková Školitel RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2020 Popis - Obsahem materiálu je :
- Charakteristika lipidů
- Jednoduché lipidy
- Esterifikace
- Vyšší mastné kyseliny
- Biologické membrány
- Membránový transport
-
Autor Daniela Halamková, Jana Horská, Marie Kostelanská, Petra Pospíšilová Školitel Rok vzniku 2012 Popis Prezentace obsahuje přehled lipidů. -
Autor Eva Vrzáčková Školitel RNDr. Petr Šmejkal Ph.D. Rok vzniku 2011 Popis Jednotlivé pokusy rozdělené do kategorií si lze prohlédnout zde. -
Autor Renata Šulcová, Hana Böhmová Školitel Rok vzniku 2009 Popis -
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Doc. RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2022 Popis Prezentace na procvičování osvojení znalostí ohledně obsahu bílkovin, tuků a sacharidů v typických potravinách. -
Autor Pospíšilová Školitel Rok vzniku 2012 Popis Soubor obsahuje recepty na přípravu mýdla a pracovní list k ověření znalostí o mýdle. -
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Mgr. Jan Stránský Rok vzniku 2022 Popis Poznáte potraviny, které obsahují vysoký podíl prospěšných omega 3 mastných kyselin? -
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Doc. RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2022 Popis Omega-3 mastné kyseliny jsou pro člověka esenciální mastné kyseliny, jsou důležité pro lidské zdraví ale vyskytují se jen v některých potravinách takže jich snadno mohou mít někteří lidé nedostatek. Můžete také shlédnout krátké video Omega-3 mastné kyseliny a speciální kapr - ČT edu na webu České televize: https://edu.ceskatelevize.cz/video/6047-omega-3-mastne-kyseliny-a-specialni-kapr?vsrc=vyhledavani&vsrcid=tuky -
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Doc. RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2022 Popis Omega-6 mastné kyseliny jsou pro člověka esenciální mastné kyseliny stejně jako omega-3 mastné, jsou důležité pro lidské zdraví ale vyskytují v některých rostlinných olejích v obrovském množství a někteří lidé jich mohou mít v potravě nadbytek. -
Autor RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Školitel Rok vzniku Popis Materiál přináší vzorce mnoha přírodních látek. -
Autor Milada Roštejnská Školitel Doc. RNDr. Helena Klímová, CSc. Rok vzniku 2007 Popis PowerPoint (Biochemická témata) -
Autor RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Školitel Rok vzniku Popis Materiál je vhodný pro výuku metabolismu a trávících procesů. -
Autor David Šarboch Školitel RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2018 Popis Trávicí soustava zajišťuje příjem potravy, její mechanické a chemické zpracování, vstřebání vstřebatelných a vyloučení nevstřebatelných nebo nevstřebaných látek. Trávicí soustava člověka se skládá z trávicí trubice a přídatných žláz, které do ní vylučují trávicí šťávy. Pro přehlednost je celá soustava rozdělena do následujících oddílů: - ústní dutina
- jícen
- žaludek
- tenké střevo
- slinivka břišní
- játra a žlučník
- tlusté střevo
-
Autor Eva Vrzáčková Školitel RNDr. Petr Šmejkal Ph.D. Rok vzniku 2011 Popis -
pdf
Autor Kostelanská Školitel Rok vzniku 2012 Popis Pokus ukazující vliv mýdla na povrchové napětí kapaliny. -
pdf
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Doc. RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2022 Popis Dlouhodobá konzumace nadbytku sacharidů může vést k cukrovce 2. typu a naopak jejich omezením lze toto onemocnění zlepšit. -
Autor Renata Šulcová, Hana Böhmová, Eva Stratilová Urválková Školitel Rok vzniku 2009 Popis