Výukové materiály
-
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Doc. RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2022 Popis Ateroskleróza je závažné cévní onemocnění, jehož mechanismus vzniku je předmětem vědeckého zájmu. Ukazuje se, že jeho vznik možná ani tolik nezapříčiňuje vysoká hladina cholesterolu ale spíše nevhodné složení lipidů v potravě. -
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Doc. RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2022 Popis Cholesterol není strašák, ale důležitý steroidní lipid nezbytný pro lidské zdraví. -
pdf
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Doc. RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2022 Popis Civilizační choroby, též označované jako „nemoci z blahobytu“ (z angl. Diseases of affluence), mezi které patří např. ischemická choroba srdeční, mrtvice, diabetes mellitus, které jsou také součástí žebříčku deseti nejčastějších příčin úmrtí ve světě. -
pdf
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Doc. RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2022 Popis Vysvětlení a procvičení vztahů mezi hlavními nutrienty – tuky, sacharidy a proteiny. -
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Doc. RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2022 Popis Prezentace na procvičování osvojení znalostí ohledně obsahu bílkovin, tuků a sacharidů v typických potravinách. -
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Mgr. Jan Stránský Rok vzniku 2022 Popis Poznáte potraviny, které obsahují vysoký podíl prospěšných omega 3 mastných kyselin? -
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Doc. RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2022 Popis Omega-3 mastné kyseliny jsou pro člověka esenciální mastné kyseliny, jsou důležité pro lidské zdraví ale vyskytují se jen v některých potravinách takže jich snadno mohou mít někteří lidé nedostatek. Můžete také shlédnout krátké video Omega-3 mastné kyseliny a speciální kapr - ČT edu na webu České televize: https://edu.ceskatelevize.cz/video/6047-omega-3-mastne-kyseliny-a-specialni-kapr?vsrc=vyhledavani&vsrcid=tuky -
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Doc. RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2022 Popis Omega-6 mastné kyseliny jsou pro člověka esenciální mastné kyseliny stejně jako omega-3 mastné, jsou důležité pro lidské zdraví ale vyskytují v některých rostlinných olejích v obrovském množství a někteří lidé jich mohou mít v potravě nadbytek. -
Autor Kateřina Budíková Školitel / recenzent Václav Martínek / Milada Teplá Rok vzniku 2024 Popis Tyto opakovací kartičky jsou připraveny pro použití spolu s prezentací a pracovním listem, které jsou součástí Tématického celku "Vitamíny v lidské stravě a v metabolismu". -
pdf
Autor Kateřina Budíková Školitel / recenzent Václav Martínek / Milada Teplá Rok vzniku 2024 Popis Prezentace na téma vitamíny spolu s pracovním listem může být doplněná o aktivitu opakovací kartičky se vzorci, která je součástí Tématického celku "Vitamíny v lidské stravě a v metabolismu". -
pdf
Autor Mgr. Jan Staníček Školitel / recenzent Doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. / Doc. RNDr. Milada Teplá, Ph.D. Rok vzniku 2022 Popis Dlouhodobá konzumace nadbytku sacharidů může vést k cukrovce 2. typu a naopak jejich omezením lze toto onemocnění zlepšit.