Portál PřF UK pro podporu výuky chemie na SŠ a ZŠ

Vlastnosti mýdla

Pomůcky

4 zkumavky, stojan na zkumavky, nůž, kapátka

Chemikálie

mýdlo, fenolftalein, roztok CaCl2, roztok MgCl2

Postup

Do 4 zkumavek dejte mýdlo a přilijte asi 5 ml vody. Zkumavky protřepejte. Do první zkumavky přikápněte fenolftalein, do druhé přidejte chlorid vápenatý a do třetí dejte chlorid hořečnatý. Čtvrtou zkumavku ponechejte jako srovnávací.
V první zkumavce se roztok obarvil fialově, ve druhé a třetí zkumavce se vytvořila sraženina.

Princip

Mýdlo můžeme považovat za sodnou či draselnou sůl vyšších mastných kyselin – například palmitan sodný C15H31COONa /CH3(CH2)14COONa/, který se ve vodě rozkládá za vzniku kyseliny palmitové C15H31COOH /CH3(CH2)14COOH/ a hydroxidu sodného. Kyselina palmitová tvoří pěnu, NaOH je součástí roztoku dole ve zkumavce.

Po přidání fenolftaleinu do první zkumavky se roztok dole ve zkumavce obarví fialově v důsledku přítomnosti NaOH vzniklého rozkladem mýdla – například palmitanu sodného.
Kyselina palmitová reaguje s dusičnanem vápenatým a hořečnatým za vzniku sraženin, které mají bílou barvu. Mýdlo se tedy v tvrdé vodě (tvrdost vody je zapříčiněna přítomností Ca2+ a Mg2+) sráží.

Využití

kovy alkalických zemin a alkalické kovy (tvrdost vody – Mg2+, Ca2+), lipidy (vlastnosti mýdla)

Typ pokusu

demonstrační i laboratorní

Obecná bezpečnost

Varování! 

Všechny znázorněné pokusy smí provádět pouze osoby s odborným vzděláním chemického zaměření a to pouze při dodržení všech bezpečnostních pravidel a postupů a v prostorách k tomu určených. Předem je vždy nutné se důkladně seznámit s vlastnostmi jednotlivých chemických látek prostřednictvím příslušných bezpečnostních listů, s jejich nebezpečnými vlastnostmi a pokyny pro bezpečné zacházení, skladování i likvidaci. Videa mají sloužit především jako ilustrace vlastností látek, nikoliv jako návod k provedení pokusu. Jakékoliv napodobování činností na videu je pouze na vlastní nebezpečí. Poskytoval této webové stránky ani její distributoři nenesou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví či majetku, zejména pak za újmu vzniklou napodobováním v aplikaci znázorněných pokusů.

Uživatel webové stránky www.studiumchemie.cz stvrzuje, že si varování řádně přečetl a jeho obsahu porozuměl.

 

Vlastnosti látek

Fenolftalein – nebezpečný,  podezření na genetické poškození, podezření na poškození reprodukční schopnosti, může vyvolat rakovinu.

dle GHS:    dle staršího značení: 

Chlorid vápenatý – nebezpečný, způsobuje vážné podráždění očí.

dle GHS:    dle staršího značení: 

Bezpečnost

nepožívat roztoky

Čas

příprava – 5 minut, vlastní provedení – 10 minut

Tipy

– pokus názorný – vysrážení po přidání Ca2+, Mg2+ je v podobě jemných vloček – dobře patrné ve srovnání s poslední čtvrtou zkumavkou

Video

Vlastnosti mýdla (video s titulky)