Složení potravinářských barviv
Pomůcky
filtrační (chromatografický) papír, tužka, pravítko, Pasteurovy pipety, malé kádinky, velká kádinka (600 ml) s hodinovým sklíčkem (chromatografická nádoba)
Chemikálie
vzorky potravinářských barviv (např. žlutá, červená, fialová, modrá, zelená), roztok NaCl (5%)
Postup
Princip
Chromatografie je metoda, která nám umožňuje rozdělit látky na základě jejich rozdílné afinity ke stacionární fázi (filtrační papír) a mobilní fázi (roztok NaCl). Vzlínáním roztoku NaCl se jednotlivé skvrny potravinářských barviv rozdělí na složky – složka s největší afinitou k mobilní fázi (roztok NaCl) je unášena nejrychleji a její skvrna putuje s čelem kolony. Naopak látka s nejmenší afinitou k mobilní fázi zůstává u startovní linie či se pohybuje s mobilní fází minimálně.
V případě zeleného potravinářského barviva dojde k rozdělení na dvě složky – modrou (putuje s čelem mobilní fáze) a žlutou, která je pozdržována. Fialové potravinářské barvivo se rozdělilo na dvě složky – modrou a červenou.
Využití
dělení látek – chromatografie (rozdělení barviv v potravinářských barvivech)
Typ pokusu
Obecná bezpečnost
Varování!
Všechny znázorněné pokusy smí provádět pouze osoby s odborným vzděláním chemického zaměření a to pouze při dodržení všech bezpečnostních pravidel a postupů a v prostorách k tomu určených. Předem je vždy nutné se důkladně seznámit s vlastnostmi jednotlivých chemických látek prostřednictvím příslušných bezpečnostních listů, s jejich nebezpečnými vlastnostmi a pokyny pro bezpečné zacházení, skladování i likvidaci. Videa mají sloužit především jako ilustrace vlastností látek, nikoliv jako návod k provedení pokusu. Jakékoliv napodobování činností na videu je pouze na vlastní nebezpečí. Poskytoval této webové stránky ani její distributoři nenesou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví či majetku, zejména pak za újmu vzniklou napodobováním v aplikaci znázorněných pokusů.
Uživatel webové stránky www.studiumchemie.cz stvrzuje, že si varování řádně přečetl a jeho obsahu porozuměl.
Bezpečnost
Čas
Tipy
– nanesené skvrny by měly mít průměr 2 – 3 mm
– schnutí skvrn je možné urychlit fénem
– jako chromatografickou nádobu lze použít kádinku s hodinovým sklem jako víčkem – nejjednodušší provedení
– vrstva roztoku NaCl nesmí být vyšší jak čára, na kterou jste nanášeli vzorky potravinářských barviv
– výhodné je použít zelené barvivo – rozdělení na 2 složky (modrá a žlutá)
Video
http://www.chem-toddler.com/separation-techniques/chromatography.html (Chromatography – TLC – Chromatografie na tenké vrstvě – hezky pracované, pokus pouze na videu, trvá do času videa 2:10, poté pokračuje Kolonová chromatografie, možno spustit na http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gzp2S0e9o8s)
http://www.youtube.com/watch?v=nRg5UNwjQEc (Chromatografie – hezky vidět unášení rozpouštědlem, není ale patrné o jaký vzorek se jedná, bez zvuku)
http://www.youtube.com/watch?v=FLh-pHDVoJc (Chromatografie an Kreide – Chromatografie na křídě, velmi hezké, zrychlené, se zvukovým doprovodem)
http://www.youtube.com/watch?v=77lHiEIDa7c&feature=related (Papierchromatografie – v kruhovém uspořádání se vzorkem modré fixy)
http://www.youtube.com/watch?v=IRZ4lHEe1DI&feature=related (Chromatografie– 4krát zrychleno, názorné)