Reakce KMnO4 s (COOH)2 – vliv teploty
Pomůcky
2 kádinky (500 ml), odměrné válce (50 ml, 10 ml), trojnožka, azbestová síťka, kahan, teploměr
Chemikálie
20% H2SO4, 0,5 mol∙dm-3 (COOH)2 (~5% (COOH)2), 0,04 mol∙dm-3 KMnO4 (~0,6% KMnO4), destilovaná voda
Postup
Připravte si 2 větší kádinky (500 ml) – do každé nalijte 250 ml destilované vody, 25 ml zředěné kyseliny sírové a 12,5 ml zředěné kyseliny šťavelové. Roztok v první kádince zahřejte na teplotu 50 °C, druhý ponechejte při laboratorní teplotě. Po dosažení teploty 50 °C v první kádince nalijte do každé kádinky 10 ml roztoku manganistanu draselného. Změřte dobu, za kterou dojde k dokončení reakce – tedy k odbarvení roztoku.
V první kádince, ve které byl roztok zahřátý na teplotu 50 °C, došlo k odbarvení cca za půl minuty (30 s). Roztok v kádince ponechaný při laboratorní teplotě se odbarvil cca za 8 minut.
Princip
Manganistan draselný reaguje s kyselinou šťavelovou v kyselém prostředí za vzniku síranu manganatého a oxidu uhličitého. Během reakce dochází k odbarvení fialového roztoku manganistanu draselného – vzniká bezbarvý (či slabě růžový) síran manganatý. 
Reakční rychlost v je přímo úměrná rychlostní konstantě k. Pro rychlostní konstantu k platí Arrheniova rovnice, ze které vyplývá exponenciální závislost rychlostní konstanty k na teplotě – zvýšením teploty se zvýší i rychlostní konstanta k – a tudíž se zvýší i reakční rychlost v.
Reakce probíhá rychleji v kádince, ve které byl roztok zahřátý na teplotu 50 °C, než v kádince ponechané při laboratorní teplotě.
Využití
kinetika – vliv teploty
Typ pokusu
Obecná bezpečnost
Varování!
Všechny znázorněné pokusy smí provádět pouze osoby s odborným vzděláním chemického zaměření a to pouze při dodržení všech bezpečnostních pravidel a postupů a v prostorách k tomu určených. Předem je vždy nutné se důkladně seznámit s vlastnostmi jednotlivých chemických látek prostřednictvím příslušných bezpečnostních listů, s jejich nebezpečnými vlastnostmi a pokyny pro bezpečné zacházení, skladování i likvidaci. Videa mají sloužit především jako ilustrace vlastností látek, nikoliv jako návod k provedení pokusu. Jakékoliv napodobování činností na videu je pouze na vlastní nebezpečí. Poskytoval této webové stránky ani její distributoři nenesou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví či majetku, zejména pak za újmu vzniklou napodobováním v aplikaci znázorněných pokusů.
Uživatel webové stránky www.studiumchemie.cz stvrzuje, že si varování řádně přečetl a jeho obsahu porozuměl.
Vlastnosti látek
Manganistan draselný – nebezpečný, zdraví škodlivý při požití, způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí, podezření na poškození plodu v těle matky, vysoce toxický pro vodní organismy, vysoce toxický pro vodní organismy, s dlouhodobými účinky.
dle GHS: 



dle staršího značení:
![]()
Kyselina šťavelová – nebezpečná, způsobuje vážné poškození očí, zdraví škodlivý při požití a při styku s kůží.
dle GHS: 
dle staršího značení:
![]()
Kyselina sírová – nebezpečná, způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí.
dle GHS:
dle staršího značení: ![]()
Bezpečnost
Čas
Tipy
– pokus názorný pro předvedení vlivu teploty na reakční rychlost – barevná změna
– náročnější příprava – nutno připravit roztoky o daných (či podobných koncentracích) – nemusí být přesné koncentrace, stačí přibližné, ale je nutné použít v obou dvou případech stejné roztoky (např. lze použít 20% nebo 25% H2SO4)
– roztok přechází z fialové přes červenou, nažloutlou barvu až na bezbarvý
– odbarvení roztoku o teplotě 50 °C je rychlé, odbarvení roztoku ponechaného za laboratorní teploty trvá déle – dobré nechat pokus probíhat a pokračovat ve výkladu, poté se k němu vrátit
Video
Reakce manganistanu draselného s kyselinou šťavelovou (vliv teploty, video bez zvuku, přehrávač Windows Media Player)
http://www.youtube.com/watch?v=I8tec9JvvLE (old.studiumchemie.cz, Reakce KMnO4 s (COOH)2 – vliv teploty, video bez zvuku, s titulky, 50x zrychleno)