Portál PřF UK pro podporu výuky chemie na SŠ a ZŠ

Přeměna vody na víno

Pomůcky

4 kádinky, kapátka

Chemikálie

roztok fenolftaleinu, konc. NaOH, konc. H2SO4, voda

Postup

Připravte si 4 kádinky – do první kádinky dejte pár kapek roztok fenolftaleinu a rozprostřete jej po stěnách, do druhé kádinky dejte pár kapek (cca 1 ml kapátkem) koncentrovaného roztoku hydroxidu sodného a taktéž jej rovnoměrně rozprostřete po stěnách, do třetí kádinky dejte pár kapek (cca 1 ml kapátkem) koncentrované kyseliny sírové a proveďte také rozprostření po stěnách. Do 4. kádinky nalijte vodu z vodovodu. Obsah 4. kádinky vylijte do první kádinky, tu následně vylijte do druhé, a poté obsah druhé kádinky do třetí.
Po přilití vody z vodovodu do první kádinky se barva nezměnila, ve druhé kádince jsme vodu přeměnili na víno (barva se změnila na růžovofialovou), ve třetí kádince jsme opět získali z vína vodu (bezbarvý roztok).

Princip

Voda ze čtvrté kádinky se po přilití do první smísí s roztokem fenolftaleinu (acidobazický indikátor). Následně po přelití roztoku z kádinky 1 do kádinky 2 se roztok obarví do růžovofialova – ve 2. kádince je přítomný hydroxid sodný, který způsobí změnu zbarvení indikátoru. Po nalití do 3. kádinky, v níž je obsažena kyselina sírová, se roztok odbarví, jelikož dojde k neutralizaci (vzniká sůl síran sodný a voda) – prostředí je tedy neutrální, po případě kyselé (nadbytek kyseliny sírové). V neutrálním i kyselém prostředí je fenolftalein bezbarvý.

Využití

acidobazické reakce, chalkogeny (síra: sloučeniny – H2SO4), alkalické kovy (sodík: sloučeniny – NaOH), pH

Typ pokusu

demonstrační

Obecná bezpečnost

Varování! 

Všechny znázorněné pokusy smí provádět pouze osoby s odborným vzděláním chemického zaměření a to pouze při dodržení všech bezpečnostních pravidel a postupů a v prostorách k tomu určených. Předem je vždy nutné se důkladně seznámit s vlastnostmi jednotlivých chemických látek prostřednictvím příslušných bezpečnostních listů, s jejich nebezpečnými vlastnostmi a pokyny pro bezpečné zacházení, skladování i likvidaci. Videa mají sloužit především jako ilustrace vlastností látek, nikoliv jako návod k provedení pokusu. Jakékoliv napodobování činností na videu je pouze na vlastní nebezpečí. Poskytoval této webové stránky ani její distributoři nenesou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví či majetku, zejména pak za újmu vzniklou napodobováním v aplikaci znázorněných pokusů.

Uživatel webové stránky www.studiumchemie.cz stvrzuje, že si varování řádně přečetl a jeho obsahu porozuměl.

 

Vlastnosti látek

Hydroxid sodný – nebezpečný, způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí.

dle GHS: dle staršího značení: 

Kyselina sírová – nebezpečná, způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí.

dle GHS: dle staršího značení: 

Fenolftalein – nebezpečný, podezření na genetické poškození, podezření na poškození reprodukční schopnosti, může vyvolat rakovinu.

dle GHS:  dle staršího značení: 

Bezpečnost

nepotřísnit se koncentrovanými roztoky NaOH (žíravý) a H2SO4 (žíravá)

Čas

příprava – 5 minut, vlastní provedení – 10 minut

Tipy

– stačí použít pár kapek – cca 5 kapek fenolftaleinu, konc. NaOH, konc. H2SO4
– pokus je možné rozšířit – ze třetí kádinky (,,voda“) lze opět dostat víno, lze tedy udělat delší řadu
– pro efektní pokus použijte skleničky na víno

Video

http://kch.zf.jcu.cz/didaktika/pokus%20JP/index.htm (Internetová video-databáze chemických pokusů ZF JU, Efektní pokusy I, pokus Víno z vody, video bez zvuku, názorné, rychlé, přehrávač Windows Media Player)
Víno z vody, voda z vína (video bez zvuku, s vysvětlením na konci – měření pH)