Důkaz škrobu
Pomůcky
Petriho misky, zkumavka, stojan na zkumavky, kapátko, vzorky potravin – rajče, kečup, kousek pečiva, jablko, jogurt, mléko, kuřecí salám, papír – kancelářský a filtrační, po případě něco dalšího, co mají žáci k svačině
Chemikálie
Lugolův roztok (roztok I2 v KI)
Postup
Na každý vzorek na Petriho misce kápněte kapku Lugolova roztoku.
Po chvíli dochází u potravin, které obsahují škrob, ke změně zbarvení – objeví se modrofialové až modročerné zabarvení.
Princip
Škrob je složen ze dvou složek – α-amylosy a amylopektinu. α-Amylosa je barvitelná pomocí Lugolova roztoku, jelikož jód proniká do struktury šroubovice a zde se váže – můžeme tedy pozorovat charakteristické modré zbarvení.
V následujících potravinách je přítomný škrob (důkaz pomocí Lugolova roztoku – modré zbarvení): kečup, kousek pečiva, jogurt (záleží na druhu), kuřecí salám (podle toho, kde koupený), kancelářský papír.
V rajčeti, jablku, mléku a filtrační papíře jsme škrob nedokázali.
V případě kancelářského papíru jsme škrob dokázali – používá se jako plnidlo. Ve filtračním papíru jsme škrob nedokázali, je tedy tvořen pouze celulosou.
Využití
halogeny (jód – Lugolův roztok), sacharidy (důkaz škrobu v potravinách)
Typ pokusu
Obecná bezpečnost
Varování!
Všechny znázorněné pokusy smí provádět pouze osoby s odborným vzděláním chemického zaměření a to pouze při dodržení všech bezpečnostních pravidel a postupů a v prostorách k tomu určených. Předem je vždy nutné se důkladně seznámit s vlastnostmi jednotlivých chemických látek prostřednictvím příslušných bezpečnostních listů, s jejich nebezpečnými vlastnostmi a pokyny pro bezpečné zacházení, skladování i likvidaci. Videa mají sloužit především jako ilustrace vlastností látek, nikoliv jako návod k provedení pokusu. Jakékoliv napodobování činností na videu je pouze na vlastní nebezpečí. Poskytoval této webové stránky ani její distributoři nenesou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví či majetku, zejména pak za újmu vzniklou napodobováním v aplikaci znázorněných pokusů.
Uživatel webové stránky www.studiumchemie.cz stvrzuje, že si varování řádně přečetl a jeho obsahu porozuměl.
Vlastnosti látek
Jod – nebezpečný, může způsobit podráždění dýchacích cest, dráždí kůži, způsobuje vážné podráždění očí, způsobuje , škození orgánů při prodloužené nebo opakované expozici, zdraví škodlivý při požití, při styku s kůží nebo při vdechování, vysoce toxický pro vodní organismy.
dle GHS: 

dle staršího značení:
![]()
Jodid draselný – nebezpečný, způsobuje poškození gastro-intestinálního systému (orálně), štítné žlázy při prodloužené nebo opakované expozici.
dle GHS:
dle staršího značení: ![]()
Bezpečnost
Čas
Tipy
– je dobré vzít různé vzorky potravin – člověk pozná, co v nich opravdu je…
– u jogurtu a kuřecího salámu záleží na kvalitě – na příklad u jogurtů je rozdíl mezi Dobrou cenou – se škrobem a Activií (kde ale trošku typické zbarvení pro škrob je také pozorovatelné), to samé platí i o salámu – záleží, kde ho člověk koupí a jak je kvalitní
– zbarvení se většinou jeví spíše jako temně černé, po ,,zakvedlání“ s danou potravinou s Lugolovým roztokem lze na okraji skvrny dobře pozorovat modré zabarvení v případě pozitivní reakce
– pokus se nemusí provádět na Petriho miskách, lze použít na příklad víčka od sklenic
– nejnáročnější na pokusu je shromáždění všech různých potravin
Video
Důkaz škrobu (různé vzorky potravin, video s titulky)
http://kch.zf.jcu.cz/didaktika/biochem/index.htm (Internetová video-databáze chemických pokusů ZF JU, Biochemie, pokus Důkaz škrobu v bramboru – brambor a jablko, přehrávač Windows Media Player)
http://www.youtube.com/watch?v=mYbjJAFT1aE&feature=player_embedded (Důkaz škrobu, nikoliv v potravinách, nýbrž pouze čistého škrobu, video s titulky)