Portál PřF UK pro podporu výuky chemie na SŠ a ZŠ

Důkaz sacharidů (Molischova zkouška)

Pomůcky

4 zkumavky, stojánek na zkumavky, kapátko, vodní lázeň (trojnožka, azbestová síťka, velká kádinka s vodou, kahan, sirky)

Chemikálie

roztok glukosy, roztok fruktosy, roztok sacharosy, roztok škrobu, Molischovo činidlo (10% roztok 1-naftolu (α-naftol) v 96% ethanolu), konc. H2SO4

Postup

Postup pro tento pokus je dostupný jen pro registrované učitele.

Princip

Molischova zkouška slouží k detekci všech sacharidů – reakce umožňuje odlišení sacharidů od ostatních přírodních látek (např.: lipidů, proteinů). Pozitivní výsledek poskytují monosacharidy, disacharidy, oligosacharidy i polysacharidy. Di-, oligo- a polysacharidy mohou podléhat hydrolýze na monosacharidy vlivem silné minerální kyseliny (koncentrovaná kyselina sírová). Při tomto testu tedy reagují monosacharidy – samotné, nebo vzniklé hydrolýzou sacharidů. Touto reakcí se nedokazují monosacharidy samotné, ale jejich štěpné produkty.
Účinkem koncentrované kyseliny sírové dochází k dehydrataci monosacharidů za vzniku furfuralu nebo jeho derivátů – furfural vzniká dehydratací pentosy, 5-(hydroxymethyl)furan-2-karbaladehyd dehydratací hexosy.
    

Furfural či jeho deriváty poté kondenzují s 2 molekulami 1-naftolu (α-naftolu) za vzniku barevného – fialového kondenzačního produktu, který pozorujeme jako prstenec na rozhraní koncentrované kyseliny sírové a roztoku sacharidu s Molischovým činidlem.


Molischova zkouška je obdobou thymolové reakce – oba testy dokazují obecně sacharidy. Obě reakce jsou založeny na tvorbě furfuralu nebo jeho derivátů, které vznikají účinkem minerálních kyselin na monosacharidy – probíhá dehydratace. Furfural nebo jeho deriváty následně podléhají kondenzaci s fenoly (1-naftolem v případě Molischovy zkoušky či thymolem u thymolové reakce) za vzniku barevných produktů. Výsledek Molischovy zkoušky je indikován fialovým prstencem na rozhraní koncentrované kyseliny sírové a roztoku sacharidu s Molischovým činidlem. Thymolová reakce dává červené až červenofialové intenzivní zbarvení.

Využití

sacharidy (důkaz sacharidů)

Typ pokusu

demonstrační i laboratorní

Obecná bezpečnost

Varování! 

Všechny znázorněné pokusy smí provádět pouze osoby s odborným vzděláním chemického zaměření a to pouze při dodržení všech bezpečnostních pravidel a postupů a v prostorách k tomu určených. Předem je vždy nutné se důkladně seznámit s vlastnostmi jednotlivých chemických látek prostřednictvím příslušných bezpečnostních listů, s jejich nebezpečnými vlastnostmi a pokyny pro bezpečné zacházení, skladování i likvidaci. Videa mají sloužit především jako ilustrace vlastností látek, nikoliv jako návod k provedení pokusu. Jakékoliv napodobování činností na videu je pouze na vlastní nebezpečí. Poskytoval této webové stránky ani její distributoři nenesou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví či majetku, zejména pak za újmu vzniklou napodobováním v aplikaci znázorněných pokusů.

Uživatel webové stránky www.studiumchemie.cz stvrzuje, že si varování řádně přečetl a jeho obsahu porozuměl.

 

Vlastnosti látek

Molischovo činidlo:

1-naftol – nebezpečný, dráždí kůži, způsobuje vážné poškození očí, může způsobit podráždění dýchacích cest, zdraví škodlivý při požití a při styku s kůží.

dle GHS:       dle staršího značení: 

Ethanol – nebezpečný, způsobuje vážné podráždění očí, hořlavina.

dle GHS:      dle staršího značení:  

 

 

Kyselina sírová – nebezpečná, způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí.

dle GHS:       dle staršího značení: 

Bezpečnost

dodržujte bezpečnostní opatření při práci s koncentrovanou H2SO4 (žíravá)

Čas

příprava – 15 minut, vlastní provedení – 10 minut

Tipy

– roztoky sacharidů stačí připravit rozpuštěním dvou velkých lžiček příslušného sacharidu v 50 ml vody, případně jedné malé lžičky ve 2 ml vody přímo ve zkumavce
– zbarvení se objevuje do 30 s po podvrstvení H2SO4, zbarvení je nejlépe vidět v tuto chvíli, poté tmavne
– dostupnost 1-naftolu na středních školách – možno využít video-odkazů níže

Video

http://www.youtube.com/watch?v=etE8LCWvb-U (Molisch’s Test – Qualitative Test in Carbohydrates, test maltosy v porovnání s glycinem – pozitivní a negativní reakce, pokus od 0:30 do 2:40, poté vysvětlení, s anglickým komentářem)