Důkaz peptidové vazby (Biuretová reakce)
Pomůcky
Petriho misky, zkumavky, stojan na zkumavky, kapátko, mléko, vařený bílek, ovesné vločky, nabobtnalé sojové maso, pečivo, kuřecí šunka, bílý jogurt, pomazánkové máslo (další potraviny)
Chemikálie
směs voda:ethanol – 1:1, Fehlingovo činidlo (Fehlingovo činidlo I – roztok CuSO4∙5H2O; Fehlingovo činidlo II – vinan sodno-draselný (Seignettova sůl), NaOH)
Postup
Princip
Při přikápnutí Fehlingova činidla k potravinám, které obsahují bílkoviny, dochází k reakci mezi Cu2+ a peptidovou vazbou –CO–NH– za vzniku komplexu Cu2+ a dané bílkoviny. Vzniklý komplex je barevný – fialový.
Využití
d-prvky (sloučeniny Cu), proteiny (důkaz peptidové vazby)
Typ pokusu
Obecná bezpečnost
PLACEHOLDER PRO BEZPEČNOST
Vlastnosti látek
Fehling I – roztok síranu měďnatého (skalice modrá) – nebezpečný, zdraví škodlivý při požití, dráždí kůži, způsobuje vážné poškození očí, vysoce toxický pro vodní organismy.
dle GHS: dle staršího značení:
Fehling II – vínan draselno-sodný – není nebezpečný.
– hydroxid sodný – nebezpečný, způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí.
dle GHS: dle staršího značení:
Ethylalkohol – nebezpečný, způsobuje vážné podráždění očí, hořlavina.
dle GHS: dle staršího značení:
Bezpečnost
Čas
Tipy
– časově nejnáročnější fází je sehnání vzorků a jejich příprava
-ve všech případech dokážeme peptidovou vazbu – v případě mléka, bílého jogurtu, kuřecí šunky téměř ihned, v případě pečiva změna zbarvení trvá trochu déle (do 5 minut)