Důkaz monosacharidů a oligosacharidů (Nitrochromová reakce)
Pomůcky
3 zkumavky, stojánek na zkumavky, zátky, kapátka
Chemikálie
roztok glukosy, roztok sacharosy, roztok škrobu, konc. HNO3, roztok K2CrO4
Postup
Připravte se 3 zkumavky. Do první nalijte 2 ml roztoku glukosy, do druhé 2 ml roztoku sacharosy a do třetí nalijte 2 ml roztoku škrobu. Do každé zkumavky přidejte 3 ml koncentrované kyseliny dusičné a 7 kapek chromanu draselného, protřepte.
Po chvíli se v prvních dvou zkumavkách objeví modré zbarvení, ve třetí zkumavce lze pozorovat žlutou barvu. POZOR: I v případě škrobu dochází po delší době ke změně barvy ze žluté na modrou.
Princip
Nitrochromová reakce se používá k odlišení monosacharidů a oligosacharidů od polysacharidů, pozitivní výsledek (modré zbarvení) dává tato reakce s monosacharidy a oligosacharidy. Účinkem koncentrované kyseliny dusičné a chromanu draselného dochází k oxidaci daných typů sacharidů, přičemž chroman (Cr v oxidačním čísle VI) se redukuje na chromnaté kationty, které jsou modře zbarveny. Z polysacharidů reaguje za těchto podmínek pouze inulin, u kterého dochází za těchto podmínek k hydrolýze. Po čase ovšem dochází ke změně zbarvení ze žluté na modrou také u škrobu (polysacharid) – působením koncetrované kyseliny dusičné proběhne hydrolýza škrobu na kratší úseky (dextriny, maltosu či až na monosacharid glukosu). Hydrolýzou vzniklé monosacharidy a oligosacharidy poskytují pozitivní výsledek reakce – modré zbarvení.
Podrobnější vysvětlení s rovnicemi, které by vyjadřovaly průběh jednotlivých reakcí, je velmi špatně dohledatelné.
Využití
sacharidy (odlišení monosacharidů a oligosacharidů od polysacharidů)
Typ pokusu
Obecná bezpečnost
Varování!
Všechny znázorněné pokusy smí provádět pouze osoby s odborným vzděláním chemického zaměření a to pouze při dodržení všech bezpečnostních pravidel a postupů a v prostorách k tomu určených. Předem je vždy nutné se důkladně seznámit s vlastnostmi jednotlivých chemických látek prostřednictvím příslušných bezpečnostních listů, s jejich nebezpečnými vlastnostmi a pokyny pro bezpečné zacházení, skladování i likvidaci. Videa mají sloužit především jako ilustrace vlastností látek, nikoliv jako návod k provedení pokusu. Jakékoliv napodobování činností na videu je pouze na vlastní nebezpečí. Poskytoval této webové stránky ani její distributoři nenesou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví či majetku, zejména pak za újmu vzniklou napodobováním v aplikaci znázorněných pokusů.
Uživatel webové stránky www.studiumchemie.cz stvrzuje, že si varování řádně přečetl a jeho obsahu porozuměl.
Vlastnosti látek
Kyselina dusičná – nebezpečná, způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí. Toxický při vdechování, oxidující látka.
dle GHS: 
dle staršího značení:
![]()
Chroman draselný – nebezpečný, dráždí kůži, může vyvolat alergickou kožní reakci, způsobuje vážné podráždění očí, může způsobit podráždění dýchacích cest , může vyvolat genetické poškození, může vyvolat rakovinu při vdechování, vysoce toxický pro vodní organismy, vysoce toxický pro vodní organismy, s dlouhodobými účinky.
dle GHS: 

dle staršího značení:
![]()
Bezpečnost
Čas
Tipy
– roztoky sacharidů stačí připravit rozpuštěním dvou velkých lžiček příslušného sacharidu v 50 ml vody, případně jedné malé lžičky ve 2 ml vody přímo ve zkumavce
– pokud použijete 10 kapek chromanu draselného, zbarvení bude výraznější
– zbarvení se neobjevuje ihned – objeví se do 2 minut, POZOR: v případě škrobu dojde postupně také k tvorbě modrého zbarvení (během 10 minut)