Portál PřF UK pro podporu výuky chemie na SŠ a ZŠ

Důkaz dusíku v bílkovinách

Pomůcky

zkumavka, stojánek na zkumavky, držák na zkumavky, kahan, sirky

Chemikálie

roztok vaječného bílku, zř. NaOH, univerzální indikátorové papírky

Postup

Do zkumavky dejte 2 ml roztoku vaječného bílku, přidejte 2 ml zředěného roztoku hydroxidu sodného. Zkumavku následně zahřívejte nad plamenem kahanu k varu. K ústí zkumavky přiložte navlhčený univerzální indikátorový papírek.
Po přiložení navlhčeného univerzálního indikátorového papírku k ústí zahřívané zkumavky se objeví modré zbarvení.

Princip

Tepelným rozkladem bílkovin, které jsou složeny z aminokyselin, se uvolňuje část dusíku vázaného v aminokyselinách (skupina –NH2) ve formě amoniaku NH3. Amoniak je rozpustný ve vodě (tvoří amonné kationty a hydroxidové anionty), ale velmi málo v zásaditých roztocích. Proto uniká jako plyn, který lze dokázat pomocí navlhčeného univerzálního indikátorového papírku, který zmodrá.

Využití

proteiny – důkaz dusíku v bílkovinách

Typ pokusu

demonstrační i laboratorní

Obecná bezpečnost

Varování! 

Všechny znázorněné pokusy smí provádět pouze osoby s odborným vzděláním chemického zaměření a to pouze při dodržení všech bezpečnostních pravidel a postupů a v prostorách k tomu určených. Předem je vždy nutné se důkladně seznámit s vlastnostmi jednotlivých chemických látek prostřednictvím příslušných bezpečnostních listů, s jejich nebezpečnými vlastnostmi a pokyny pro bezpečné zacházení, skladování i likvidaci. Videa mají sloužit především jako ilustrace vlastností látek, nikoliv jako návod k provedení pokusu. Jakékoliv napodobování činností na videu je pouze na vlastní nebezpečí. Poskytoval této webové stránky ani její distributoři nenesou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví či majetku, zejména pak za újmu vzniklou napodobováním v aplikaci znázorněných pokusů.

Uživatel webové stránky www.studiumchemie.cz stvrzuje, že si varování řádně přečetl a jeho obsahu porozuměl.

 

Vlastnosti látek

Hydroxid sodný – nebezpečný, způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí.

dle GHS:    dle staršího značení:    

 

Bezpečnost

pozor na vypěnění roztoku při zahřívání, pracujete se zředěným NaOH (žíravý)

Čas

příprava – 5 minut, vlastní provedení – 10 minut

Tipy

– roztok bílku – připravte naředěním bílku vodou (z vodovodu či destilovanou) nebo 0,5% roztokem NaCl v poměru 1:1 – s oběma roztoky pokus funguje, u tohoto pokusu stačí použít roztok bílku naředěný vodou, případně můžete použít neředěný vaječný bílek
– zředěný roztok NaOH přidávejte opatrně, abyste se nedotýkali stěn zkumavky – důkaz navlhčeným indikátorovým papírkem by nebyl objektivní (při doteku stěny zkumavky byste dokázali hydroxid sodný a ne unikající amoniak)
– pokud budou stěny potřísněny NaOH, vsunujte velmi opatrně navlhčený univerzální indikátorový papírek do zkumavky, abyste se nedotkli stěn
– zkumavku s roztokem trvá zahřát k varu cca 2 minuty, dávejte pozor, aby vám nevypěnila
– až roztok přivedete k varu, teprve zasuňte do horní části zkumavky navlhčený indikátorový papírek – zbarvení je pozorovatelné ihned
Alternativa: pokus lze provést se sušeným bílkem (přípravek pro nárůst svalové hmoty, dá se sehnat v obchodech se sportovní výživou, cena se pohybuje okolo 100 Kč – 250 g), pokus ale velmi zdlouhavý
          – malou lžičku bílkoviny (sušeného bílku) vpravte do zkumavky a rozpusťte ve 2 ml destilované vody, přidejte několik kapek koncentrované kyseliny sírové a opatrně zahřívejte 1 až 2 minuty nad kahanem
          – po ochlazení přidejte 2 ml zředěného (20%) roztoku hydroxidu sodného – výsledná reakce musí být zásaditá, zkumavku zahřívejte nad kahanem a k ústí přiložte navlhčený univerzální indikátorový papírek

Video

http://www.youtube.com/watch?v=UlWHi2kHptk (old.studiumchemie.cz, Důkaz dusíku v bílkovinách, video bez zvuku)
http://kch.zf.jcu.cz/didaktika/biochem/index.htm (Internetová video-databáze chemických pokusů ZF JU, Biochemie, pokus Důkaz dusíku v bílkovinách – video bez zvuku, přehrávač Windows Media Player)