Portál PřF UK pro podporu výuky chemie na SŠ a ZŠ

Důkaz aminokyselin histidinu a tyrosinu (Paulyho reakce)

Pomůcky

malá zkumavka, zkumavka, stojánek na zkumavky, kapátka

Chemikálie

5% NaNO2, roztok kyseliny sulfanilové (0,9 g kyseliny sulfanilové rozpustit v 9 ml konc. HCl a doplnit do 100 ml destilovanou vodou), roztok vaječného bílku, 1,5M Na2CO3, univerzální indikátorové papírky

Postup

Do malé zkumavky dejte 2 ml roztoku kyseliny sulfanilové a 0,5 ml roztoku dusitanu sodného a promíchejte. Poté do normální zkumavky dejte 1 ml roztoku vaječného bílku, přidejte 0,5 ml roztoku kyseliny sulfanilové a dusitanu sodného. Poté přidávejte po kapkách 1,5M roztok uhličitanu sodného, dokud reakce nebude zřetelně alkalická.
Smísením roztoku kyseliny sulfanilové a dusitanu sodného vzniká bezbarvý roztok, po přidání k roztoku vaječného bílku se barva nemění. Až po přidání roztoku uhličitanu sodného se roztok ve zkumavce zbarví ihned oranžově červeně.

Princip

Reakcí kyseliny sulfanilové s dusitanem sodným dochází k diazotaci – tvorbě diazoniové soli – 4-sulfobenzendiazonium.

Vzniklá diazoniová sůl reaguje s aminokyselinami, které obsahují imidazolový kruh (histidin) nebo fenolové jádro (tyrosin) – v zásaditém prostředí probíhá kopulační reakce za vzniku oranžových (tyrosin) až červených (histidin) produktů (azobarviv).

Využití

dusíkaté deriváty – diazotace, kopulace, proteiny – důkaz aminokyselin histidinu a tyrosinu

Typ pokusu

demonstrační (video-pokus)

Obecná bezpečnost

Varování! 

Všechny znázorněné pokusy smí provádět pouze osoby s odborným vzděláním chemického zaměření a to pouze při dodržení všech bezpečnostních pravidel a postupů a v prostorách k tomu určených. Předem je vždy nutné se důkladně seznámit s vlastnostmi jednotlivých chemických látek prostřednictvím příslušných bezpečnostních listů, s jejich nebezpečnými vlastnostmi a pokyny pro bezpečné zacházení, skladování i likvidaci. Videa mají sloužit především jako ilustrace vlastností látek, nikoliv jako návod k provedení pokusu. Jakékoliv napodobování činností na videu je pouze na vlastní nebezpečí. Poskytoval této webové stránky ani její distributoři nenesou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví či majetku, zejména pak za újmu vzniklou napodobováním v aplikaci znázorněných pokusů.

Uživatel webové stránky www.studiumchemie.cz stvrzuje, že si varování řádně přečetl a jeho obsahu porozuměl.

 

Vlastnosti látek

Dusitan sodný – nebezpečný, toxický při požití, způsobuje vážné podráždění očí, vysoce toxický pro vodní organismy, vysoce toxický pro vodní organismy, s dlouhodobými účinky.

le GHS:   dle staršího značení:   

Kyselina sulfanilová – nebezpečný, dráždí kůži, může vyvolat alergickou kožní reakci, způsobuje vážné podráždění očí.

dle GHS:   dle staršího značení:   

Kyselina chlorovodíková – nebezpečná, může způsobit podráždění dýchacích cest, způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí.

dle GHS:   dle staršího značení:  

Uhličitan sodný – nebezpečný, způsobuje vážné podráždění očí.

le GHS:   dle staršího značení:   

Bezpečnost

kyselina sulfanilová (dráždivá), NaNO2 (toxický, oxidující), pozor při práci s koncentrovanou HCl (žíravá), (fenol (žíravý, toxický))

Čas

příprava – 5 minut, vlastní provedení – 10 minut

Tipy

– velmi hezká reakce se změnou barvy, ovšem na školách spíše neproveditelná – dostupnost kyseliny sulfanilové – možno využít video
– reakce využitelná také u diazotace a kopulace (dusíkaté deriváty)
– kyselina sulfanilová se nerozpustí ihned – pokus s ní ale funguje
– při dodržení poměrů se oranžovočervené zbarvení objeví po 1 kapce roztoku uhličitanu sodného
– pokus lze také provést místo vaječného bílku s roztokem fenolu – připravíte ,,klasické“ azobarvivo (2 ml roztoku fenolu – poté dodržet stejné poměry jako v případě použití vaječného bílku), výsledné zbarvení je spíše oranžové

Video

https://www.youtube.com/watch?v=dkl5QRE1eTo (old.studiumchemie.cz, Důkaz aminokyselin histidinu a tyrosinu, video se zvukem)