Anthokyany v rostlinách
Pomůcky
stojánek na zkumavky, zkumavky, výluh z ovocného čaje (borůvkový čaj, brusinkový čaj), červené víno
Chemikálie
zř. H2SO4, voda, zř. NaOH
Postup
Připravte si 3 zkumavky a nalijte do nich postupně 3 ml zředěného roztoku kyseliny sírové, 3 ml vody a 3 ml zředěného roztoku hydroxidu sodného. Poté do každé zkumavky přidejte 2 – 3 ml vyluhovaného ovocného čaje (borůvkového, brusinkového). Stejně postupujte i v případě červeného víno (nemusíte ředit, stačí přilít do jednotlivých zkumavek).
Po přilití ovocného čaje do roztoku kyseliny sírové se barva příliš nezměnila, červená se více projasnila. V destilované vodě bylo zbarvení červené a v roztoku hydroxidu sodného se po přilití výluhu z ovocného čaje objevilo zelené zbarvení. Stená zbarvení se objevila ve zkumavkách i v případě červeného vína.
Princip
Zbarvení některých rostlin a plodů (např. květy pomněnek, máků, růží, plody ptačího zobu, černého rybízu), dokonce i listů (např. červené zelí) je zapříčiněno anthokyany, které se vyskytují ve vakuolách rostlinných buněk. Anthokyany jsou ve vodě rozpustné pigmenty, které patří k flavonoidům. Anthokyany se v rostlinách vyskytují ve formě glykosidů, jsou tedy tvořeny cukernou a necukernou složkou (anthokyanidin). Anthokyanidinem může například být: kyanidin (cyanidin) obsažený v růži a dalším červeném ovoci, v ovocném čaji, delfinidin (delphinidin) v borůvkách, černém rybízu, peonidin (peonidin) zastoupený v červeném víně. Barva anthokyanů se mění v závislosti na pH, v zásaditém prostředí bývají modré nebo zelené, v kyselém prostředí mají červenou barvu. Anthokyany lze tedy použít jako acidobazické indikátory.
Tento jev je způsoben tím, že protonizovaná forma, která se nachází v kyselém prostředí – přijímá H+, a deprotonizovaná forma, zastoupená v zásaditém prostředí – bez H+, příslušného anthokyanidinu se barevně odlišují.
Anthokyanidiny obsahují ve své struktuře konjugovaný systém dvojných vazeb, do něhož se zapojují i volné elektronové páry OH skupiny. Tento systém konjugovaných dvojných vazeb umožňuje, že po odstranění jednoho H+ z molekuly barviva, dojde k posunu v rozložení elektronů, a tudíž i ke změně jejich energetických hladin. Následně se změní i vlnová délka pohlcovaného světla barvivem, a tedy i jeho barva.
Využití
přírodní látky (flavonoidy), indikátory (přírodní)
Typ pokusu
Obecná bezpečnost
Varování!
Všechny znázorněné pokusy smí provádět pouze osoby s odborným vzděláním chemického zaměření a to pouze při dodržení všech bezpečnostních pravidel a postupů a v prostorách k tomu určených. Předem je vždy nutné se důkladně seznámit s vlastnostmi jednotlivých chemických látek prostřednictvím příslušných bezpečnostních listů, s jejich nebezpečnými vlastnostmi a pokyny pro bezpečné zacházení, skladování i likvidaci. Videa mají sloužit především jako ilustrace vlastností látek, nikoliv jako návod k provedení pokusu. Jakékoliv napodobování činností na videu je pouze na vlastní nebezpečí. Poskytoval této webové stránky ani její distributoři nenesou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví či majetku, zejména pak za újmu vzniklou napodobováním v aplikaci znázorněných pokusů.
Uživatel webové stránky www.studiumchemie.cz stvrzuje, že si varování řádně přečetl a jeho obsahu porozuměl.
Vlastnosti látek
Kyselina sírová – nebezpečná, způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí.
dle GHS:
dle staršího značení: ![]()
Hydroxid sodný – nebezpečný, způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí.
dle GHS:
dle staršího značení: ![]()
Bezpečnost
Čas
Tipy
- tento pokus je spojen s praktickým životem, proto je výhodné využít materiál z každodenního života – např.: ovocný čaj, borůvky, černý rybíz, ostružiny, červené víno a další
- z každého vzorku je potřeba udělat výluh, ovoce stačí pokrájet na kousky a zalít malým množstvím horké vody, případně lze daný vzorek rozmělnit s malým množstvím vody ve třecí misce
- místo roztoků kyseliny sírové a hydroxidu sodného lze použít chemikálie běžně používané v domácnosti, např. ocet a roztok prací sody (uhličitan sodný)
- anthokyany se používají jako potravinářská barviva pod označením E163
Video
http://www.youtube.com/watch?v=RUhFwITutyg (old.studiumchemie.cz, Anthokyany v ovocném čaji, video bez zvuku s titulky)
http://www.youtube.com/watch?v=VfyTj2xJOyc (old.studiumchemie.cz, Anthokyany v červeném víně, video bez zvuku s titulky)