Extrakce lipidů z vaječného žloutku
Pomůcky
zkumavka, stojánek na zkumavky, lžička, skleněná tyčinka, stojan křížová svorka, filtrační kruh, nálevka, filtrační papír, kádinka
Chemikálie
CH3COCH3 (aceton), 1,2-dichlorethan nebo CHCl3 (chloroform)
Postup
Princip
Vaječný žloutek obsahuje jak proteiny, tak i lipidy. Významnou součástí vaječného žloutku je cholesterol, který se vyskytuje volný, ale také vázaný ve formě esteru. Barva vaječného žloutku je dána přítomností pigmentů – karotenoidů (β-karoten).
Lipidy obecně jsou přírodní látky, které jsou rozpustné v nepolárních organických rozpouštědlech díky svému nepolárnímu charakteru (lipofilní charakter), omezeně jsou rozpustné ve vodě – polárních rozpouštědlech (hydrofobní charakter).
Lipidy se dělí do tří skupin – 1. skupina: tuky, oleje a vosky, 2. skupina: složené lipidy (fosfolipidy, glykolipidy, lipoproteiny) a 3. skupina: odvozené lipidy (isoprenoidy – terpenoidy a steroidy).
Pomocí nepolárních organických rozpouštědel (1,2-dichlorethan, chloroform) je možné lipidy extrahovat. Lipidy se rozpustí v příslušném organickém rozpouštědle a od pevných zbytků se oddělí filtrací. Vzniká nažloutlý průhledný roztok, který obsahuje extrahované lipidy, i odvozené lipidy – isoprenoidy (a tudíž i cholesterol).
Cholesterol lze dokázat pomocí Liebermannova-Burchardova testu, kdy v přítomnosti cholesterolu, který je obsažen ve vaječném žloutku lze pozorovat vznik modrozeleného zbarvení. Vznik zeleného zbarvení při reakcích v přítomnosti cholesterolu je způsoben narušením cyklopentanoperhydrofenanthrenového skeletu molekuly a vznikem specifického produktu, který se projevuje právě zeleným zbarvením. Při vysoké koncentraci cholesterolu přechází zbarvení v temně zelené až tmavě modré (např. v případě vaječného žloutku) – podrobnější informace viz. pokus Liebermannův-Burchardův test (Důkaz cholesterolu – sterolů).
Využití
extrakce, lipidy (extrakce pomocí organických rozpouštědel)
Typ pokusu
Obecná bezpečnost
PLACEHOLDER PRO BEZPEČNOST
Vlastnosti látek
Aceton – nebezpečný, způsobuje vážné podráždění očí, může způsobit ospalost nebo závratě, hořlavina.
dle GHS: dle staršího značení:
Chloroform – nebezpečný, zdraví škodlivý při požití, dráždí kůži, způsobuje vážné podráždění očí, toxický při vdechování. podezření na vyvolání rakoviny. podezření na poškození plodu v těle matky, způsobuje poškození orgánů při prodloužené nebo opakované expozici.
dle GHS: dle staršího značení:
1,2, – Dichlorethan – nebezpečný, zdraví škodlivý při požití, dráždí kůži, způsobuje vážné podráždění očí, může způsobit podráždění dýchacích cest, může vyvolat rakovinu, hořlavina.
dle GHS: dle staršího značení:
Bezpečnost
Čas
Tipy
– při filtraci filtrační papír nenamáčejte vodou – pracuje se s látkami hydrofobního (lipofilního) charakteru
Video
http://www.youtube.com/watch?v=Jgk1pBVWpH0 (old.studiumchemie.cz, Extrakce lipidů z vaječného žloutku, video bez zvuku)
http://www.youtube.com/watch?v=wG3N7vJTdrE (old.studiumchemie.cz, Liebermannův-Burchardův test 2 (Důkaz cholesterolu), důkaz cholesterolu v extraktu z vaječného žloutku, video se zvukem)