Portál PřF UK pro podporu výuky chemie na SŠ a ZŠ

Amylasa ve slinách

Pomůcky

2 zkumavky, stojan na zkumavky, kádinka na sliny, kádinka s teplou vodou (vodní lázeň), kapátko

Chemikálie

suspenze škrobu ve vodě, sliny, Lugolův roztok

Postup

Do 2 zkumavek dejte 5 ml škrobové suspenze. Vypláchněte si ústa malým douškem vody a roztok slin vyplivněte do kádinky. 5 ml slin přidejte do jedné ze zkumavek se škrobem. Druhou zkumavku ponechte jako srovnávací. Poté obě zkumavky umístěte do teplé vodní lázně (teplá voda z vodovodu v kádince) a nechte 20 minut působit. Poté do obou zkumavek přikápněte 2 nebo 3 kapky Lugolova roztoku a zamíchejte.
V případě zkumavky pouze se škrobem se objeví tmavě modré zbarvení. Ve druhé zkumavce se škrobem a slinami dojde k vytvoření oranžového zbarvení.

Princip

Sliny obsahují enzymy – α-amylasy, které dokáží štěpit α-glykosidickou vazbu, která je obsažena v polysacharidech. V našem případě škrob je složen z glukosových jednotek, které jsou mezi sebou spojeny α glykosidickou vazbou. Amylasa přítomná ve slinách štěpí tuto vazbu za vzniku menších jednotek – tzv. dextrinů, potažmo až na maltosu. Škrob je složen z amylopektinu a α-amylosy, která vytváří šroubovici.
Škrob můžeme dokázat Lugolovým roztokem – jód se váže do šroubovice α-amylosy. V případě, že k roztoku škrobu přidáme sliny, které obsahují α-amylasy, dojde ke štěpení α-glykosidické vazby, a tím k degradaci škrobu na menší jednotky. V tomto okamžiku Lugolův roztok nezbarví obsah zkumavky, jelikož se jód nemá kam vázat. Ve zkumavce pouze se škrobem nedošlo k rozložení škrobu na menší jednotky, a tudíž ho můžeme dokázat Lugolovým roztokem – pozorujeme tmavě modré zbarvení.

Využití

sacharidy (škrob), enzymy (amylasa – štěpění α-glykosidické vazby, důkaz pomocí roztoku škrobu a Lugolova roztoku), metabolismy (trávení sacharidů – škrobu)

Typ pokusu

demonstrační i laboratorní

Obecná bezpečnost

Varování! 

Všechny znázorněné pokusy smí provádět pouze osoby s odborným vzděláním chemického zaměření a to pouze při dodržení všech bezpečnostních pravidel a postupů a v prostorách k tomu určených. Předem je vždy nutné se důkladně seznámit s vlastnostmi jednotlivých chemických látek prostřednictvím příslušných bezpečnostních listů, s jejich nebezpečnými vlastnostmi a pokyny pro bezpečné zacházení, skladování i likvidaci. Videa mají sloužit především jako ilustrace vlastností látek, nikoliv jako návod k provedení pokusu. Jakékoliv napodobování činností na videu je pouze na vlastní nebezpečí. Poskytoval této webové stránky ani její distributoři nenesou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví či majetku, zejména pak za újmu vzniklou napodobováním v aplikaci znázorněných pokusů.

Uživatel webové stránky www.studiumchemie.cz stvrzuje, že si varování řádně přečetl a jeho obsahu porozuměl.

 

Vlastnosti látek

Lugolův roztok:

Jod – nebezpečný, může způsobit podráždění dýchacích cest, dráždí kůži, způsobuje vážné podráždění očí, způsobuje , škození orgánů při prodloužené nebo opakované expozici, zdraví škodlivý při požití, při styku s kůží nebo při vdechování, vysoce toxický pro vodní organismy.

dle GHS:    dle staršího značení:  

Jodid draselný – nebezpečný, způsobuje poškození gastro-intestinálního systému (orálně), štítné žlázy při prodloužené nebo opakované expozici.

dle GHS:   dle staršího značení:   

Bezpečnost

nepotřísnit se Lugolovým roztokem

Čas

příprava – 10 minut, vlastní provedení – 30 minut

Tipy

– zkumavky je potřeba nechat stát 20 minut v teplé vodě – tedy výhodné je začít pokus, poté provádět jinou aktivitu a na příklad na konci hodiny se k pokusu vrátit a vyhodnotit ho
– je dobré vzít pouze sliny – tedy nikoliv vyplachovat ústa vodou – výsledek pokusu je výraznější
– zbarvení škrobu může být až hnědé – záleží na typu použitého škrobu
– jako vodní lázeň lze použít horkou vodu z vodovodu

Video

amylasa_ve_slinach

 

Podobný experiment:

http://kch.zf.jcu.cz/didaktika/biochem/index.htm (Internetová video-databáze chemických pokusů ZF JU, Biochemie, pokus Štěpení škrobu amylasou – amylasa z naklíčeného ječmene, přehrávač Windows Media Player)